A gondnok
2015, 26 perc
színes, angol feliratos észt film
R: Ingel Vaikla
Kettős portré a tallinni Linnahall koncert- és sportkomplexumról és az épület felügyelőjéről, Peterről. Kettejüket leginkább a magány köti össze. A férfi szemén keresztül látjuk a legendás épület hanyatlását, miközben a férfi személyes történetének hátteréül az eltűnő épület szolgál.

Emléktekercs
2015, 13 perc
színes, angol feliratos román film
(román és magyar nyelven)
R: Adela Muntean
A rövidfilm egy technológiai és gazdasági szempontból egyaránt elavult épülettől, egy elhagyatott kolozsvári filmraktárról szól. A celluloid maradékokból összeillesztett végtelen szalagokon személyes történetek elevenednek meg. 1989-et követően az épületre egyre kevésbé volt szükség, és – ahogyan ez általában Kelet-Európában történni szokott –, a filmforgalmazó csődbemenetele után minden maradt a régiben.

Szabad terek
2015, 60 perc
színes, angol feliratos luxemburgi-osztrák film
(angol, grúz, örmény, ukrán és moldáv nyelven)
R: Ina Ivanceanu

A film négy kelet-európai nagyváros eddig nem ismert arcát mutatja meg. A rendező művészeket és aktivistákat követ, akik szellemesen és kreatívan próbálják meg visszaszerezni a városhoz való jogukat és a véleménynyilvánítás szabadságát. Elfoglalnak egy mozit, egy régi szovjet cirkuszt hoznak újra működésbe, egy komor aluljáró ironikus, de annál csillogóbb színpaddá alakul vagy épp egy gyár területéből válik kulturális agóra. A helyzet egyáltalán nem annyira más Tbilisziben, Jerevánban, Chisinau-ban és Kijevben, mint hinnénk, ha a civil társadalom tereiről van szó. Minden bemutatott akció és projekt művészi és innovatív módon hódítja vissza a köztereket.
Vetítés és beszélgetés Ina Ivanceanu rendezővel.